Je bent een blogger. En zoals je weet, ben je niet de enige. Maar wat is een andere blogger voor jou? Een andere blogger kan veel dingen zijn. Een concurrent (in jouw ogen). Iemand waar je wat van kunt leren. Een bron van inspiratie. Een voorbeeld van hoe het wel of hoe het niet moet. Je kunt veel met andere bloggers. Maar hoe ga jij met andere bloggers om?

Een bron van inspiratie

Je kunt onwijs veel inspiratie opdoen uit de blogjes van een ander. Hartstikke fijn en geen probleem natuurlijk. Het moet alleen niet zo zijn dat je alles overneemt. Lappen tekst, foto’s of ideeën overnemen van andere bloggers is absoluut niet de bedoeling. Als een andere blogger een leuk idee heeft, vraag dan of jij met dit idee aan de slag mag gaan. Mail de blogger, laat een reactie achter op het artikeltje en/of stuur een berichtje via Social Media. In mijn ervaring is de kans groot dat een andere blogger instemt en het zelfs leuk vindt dat je met zijn of haar idee aan de slag wil gaan. Laat wel even weten waar je het idee vandaan gehaald hebt in het artikeltje. Hoe andere bloggers het doen, kan ook een voorbeeld zijn van hoe het wel of juist niet moet. Je ziet dat een blogger veel leuke reacties heeft op een bepaald blogje. Je kunt daaruit afleiden waar de interesses liggen van de lezers. Ook kun je kijken hoe de blogpost in elkaar steekt. Het artikel heeft bijvoorbeeld kopjes, duidelijke foto’s en een goed verhaal. Zo kun je proberen jouw blog ook overzichtelijker te maken door inspiratie uit het blog van een ander te halen. Content overnemen is een no go.

Concurrentie of medebloggers?

Persoonlijk zie ik andere bloggers niet als concurrentie. Er valt teveel te leren van andere bloggers. Om een andere blogger concurrent te noemen, snap ik daarom niet. Natuurlijk zijn er meerdere mensen die een blog hebben met jouw niche (de onderwerpen waar jij over praat). Het lijkt mij alleen veel leuker -en slimmer- om lering te trekken uit die bloggers. Je vijandig opstellen naar een andere blogger zorgt er echt niet voor dat jij met jouw blog verder komt. Het tegenovergestelde is vaak waar. Je lezers kunnen opmerken hoe jij tegenover andere bloggers staat. En negativiteit drijft je lezers weg. Dat is toch ook niet waar je op zit te wachten? Naar mijn mening zijn we als blogger allemaal gelijk. Hoeveel volgers je hebt, hoeveel reacties je krijgt. Dat hoeft geen verschil te maken. Ja, het ene blog loopt beter dan het andere. Ja, de ene blogger verdient meer geld dan de ander. Sommige bloggers verdienen niks met bloggen. Zoiets hoeft niet uit te maken. Uiteindelijk ben je allemaal bezig met hetzelfde. Bloggen.

Elke dag komen er meer bloggers bij. De één blogt om te schrijven. De ander wil creatief bezig zijn. En zo heb je ook mensen die beginnen met bloggen voor gratis producten en/of geld. Het belangrijkste is niet wie er ‘beter’ is dan de ander. Het belangrijkste is dat jij plezier beleeft met bloggen. Vriendschappen sluit met andere bloggers. En dat je blij bent met jouw eigen blog. Zie een andere blogger niet als concurrent, maar als een persoon waar je van kunt leren. Zo blijft het in ‘blogland’ ook een stuk gezelliger.

2 thoughts on “Concurrentie of medeblogger?

  1. Ik zie andere bloggers juist als gezellige collega! Zo heb ik er al een paar ontmoet en vind dat hartstikke leuk. Ik schrijf vooral persoonlijk over mijn leventje en ja ik haal wel eens inspiratie ergens vandaan qua onderwerp maar houd het toch dicht bij mezelf 🙂
    Plus ik benoem altijd….

  2. Ik kan me er niets bij voorstellen dat je bloggers als concurrentie ziet. Als je bij jezelf blijft is er niets aan de hand. Je bent uniek. Stop dat in je blog en het komt goed. Veel bloggers zijn voor mij een inspiratie niet altijd zo zeer voor mijn blog als wel in mijn eigen ontwikkeling. Ik leer soms echt heel veel. En als je een keer een blog(post) gebruikt als inspiratie dan vind ik het niet meer dan logisch dat je er naar verwijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *